Header Ads

Kuasa wang ‘leburkan’ Liga M ?


Di petik dari kenyataan Tan Sri Anwar musa dalam ahkbar utusan  , Kuasa wang ‘leburkan’ Liga M ? adakah telahan ini cukup bijak dari seorang pemimpin yang berpengalaman seperti beliau ?
atau adakah beliau ingin bermain teka teki dengan FAM supaya pasukan lain tak mampu memperkuatkan pasukan mereka ? dan adakah apa yang beliau katakan beliau tidak kena pada batang hidung sendiri ?

Semua tahu , satu ketika dulu kelantan merupakan kuasa bola sepak malaysia. Dan semua tahu bahawa gaji pemain mereka pada ketika itu tinggi melebihi pasukan-pasukan lain . Ok sekarang anda dah nampak game nya . Jika pasukan kalah si salahkan orang lain dan cuba mengunakan kuasa bagi menahan keupayan pasukan lain . Adakah ini satu tindakan yang wajar oleh seorang yang berpengalaman seperti beliau . Ia seolah-olah satu pertandingan berlari , perserta A mempunyai kaki yang panjang untuk berlari dan perserta B tidak . Maka perserta B meminta supaya pengadil menghalang perserta A menyertai pertandingan dengan alasa Terlebih Panjang ? adakah ia satu tindakan yang bijak dan baik ? Sudah pasti ia akan merosakkan sukan itu sendiri . Jika saingan tidak cukup sengit bagaimana saingan akan mempengaruhi useha untuk mempertingkatkan pasukan ?

Beliau sepatutnya bijak mengunakan kedudukan dan keupayaan memimpin bagi mengimbangi Sumber kewangan yang dia ada . Jika dalam perniagaan boleh kah seorang perniaga Besar bersaing dengan Perniaga kecil ? ia mustahil tetapi perniaga kecil yg bijak pasti mencari cara yang terbaik untuk menjadi kan perniagaan mereka lebih besar. Begitu juga dalam bola sepak , Pasukan yang kerdil sepatutnya mencari jalan lain untuk memajukan pasukan . Tidak semestinya mempunyai barisan pemain-pemain berstatus bintang akan menjadikan pasukan itu hebat dan menjuarai semua perlawanan . Jika kita lihat pasukan dalam liga  luar negara terutamanya di eropah , pasukan yang gemar mengunpul pemain bintang tetapi mereka juga menghadapi maslah kejatuhan prestasi dan tidak memenangi liga  . Rasanya tak perlu la aku sebut pasukan apa kan sedia maklum.

kalau dia bijak patut dia kata pasukan yg tak ada duit akan cuba mencungkil bakat baru dari bawah .. bila player tu dah ada harga pasukan boleh jual pada pasukan lain ... tu kalau dia tau rules of the game la ... Tapi kalau bodoh macam FAM , Apa boleh buat ..

http://m.utusan.com.my/sukan/bola-sepak/kuasa-wang-8216-leburkan-8217-liga-m-1.387575

Tiada ulasan