Header Ads

Persaraan Super Mokh (Allahyarham Dato' Mohamad Mokhtar Dahari) Pada tahun 1979

Ramai yang mungkin tidak tahu bahawa Idola Bola sepak negara Super Mokh pernah mengambil keputusan untuk bersara dari bola sepak pada tahun 1979 akibat dari ketidak puasan hati beliau tentang pegurusan bola sepak pada masa itu . Namun beliau telah kembali semula ke kem pasukan kebangsaan pada tahun 1985  untuk bermain kejohanan pra piala dunia menentang korea selatan di mana malaysia tewan 2-0 ketika itu dan beliau buat kali ke tiga mengumumkan persaraan bermain untuk peringkat antarabangsa.

Persaraan selama 3 kali ini di lihat senonim dengan tindakan 4 pemain utama pasukan kebangsaan sekarang . Tindakan beberapa pihak yang melabel pemain kebangsaan yang bersara ini sebagai tidak semangat petrotik sama sekali tidak mencerminkan sikap profisonal . Mulanya mereka mengatakan bahawa pemain ketika ini tidak mempunyai jatidir seperti Lagenda kita super mokh namun jika di lihat kembali kepada sejarah maka sebaliknya berlaku .

Pemain-pemain ini semestinya telah membantu malaysia untuk menjuarai beberapa kejohanan di peringkat asia tengara sudah pasti berbanga menyarungkan jercy malaysia tetapi di sini seolah-olah FAM masih belum melihat isyarat yang mereka ingin sampaikan . Telah berbuih penyokong dan peminat bola sepak negara menyarakan ketidak puasan hati terhadap pengurusan dan corak FAM yang boleh di katakan sudah ketingalan zaman tetapi FAM masih kekal dengan pendirian mereka .

Apa yang aku boleh katakan , 4 pemain ini telah mengikut dan belajar dari Lagenda kita Super Mokh bagi menyampaikan Isyarat mereka. Siapa kata pemain sekarang tidak mencontohi semangat Super Mokh dan hanya melihat wang semata-mata ?

Beraksi dengan cemerlang di peringkat antarabangsa mewakili negara menjadikan "NILAI" mereka lebih tinggi .. Pastinya semua pemain inginkan ini bukan . selain dari mampu menaikkan nama Malaysia . Orang bodoh dalam FAM masih bercerita tentang "kesetiaan" tetapi mereka sendiri tidak setia dalam pekerjaan dan perlaksanaan ....

renungkan sendiri .....

rujukan : -
https://ms.wikipedia.org/wiki/Mokhtar_Dahari

Tiada ulasan